Eurotraders.eu Помощ
Помощ

Какво означават звездите?

Награждаваме нашите потребители със звезди, когато получат определен брой положителни отзиви.

  • "Жълта звезда" (star-1) за профили с 10 до 99 отзива.
  • "Синя звезда" (star-2) за профили с 100 до 499 отзива.
  • "Лилава звезда" (star-3) за профили с 500 до 999 отзива.
  • "Червена звезда" (star-4) за профили с 1,000 до 9,999 отзива.
  • "Падаща звезда" ( star-5) за профили с 10,000 или повече отзива.
  • "Маска" (star-0) за профили с по-малко от 10 отзива.

Какво е автоматично наддаване?

Тази опция ви позволява да въведете максималната сума, която сте готови да платите за дадена позиция, в кутията за поставяне на оферта, така че не е нужно да гледате продукта на всяка минута, за да увеличавате офертата си. Системата следи търга за вас и оферира вместо вас, докато не спечелите или докато друг участник постави по-висока оферта от сумата, което сте задали в системата.

За да увеличите сумата, поставете по-висока стойност в полето за автоматична оферта. Това ще позволи на нашата система да разбере, че вие повишавате оферта.

Колко време е необходимо, за да се появят в опцията за търсене новорегистрираните продукти?

Когато публикувате обява в Eurotraders.eu, системата незабавно се обновява, за да бъде включена информацията за вашия продукт в база данните и съответно обявата веднага може да бъде намерена с опциите за търсене. Продуктът също ще бъде добавен във вашия акаунт мениджър.

Колко трябва да изчакам, за да се свърже продавачът с мен?

Препоръчително е, но не задължително, участниците в сделка в Eurotraders.eu да осъществят контакт в рамките на три работни дни след приключването на търга.

В някои случаи, може да има странчен проблем който да попречи да на продавача да се свърже с вас веднага - липса на интернет, здравно неразположение и др. Моля, уверете се, че няма подобен проблем, преди да решите да се откажете от сделката.

Ако все пак не успеете да се свържете с продавача чрез имейл или телефон, след достатъчно време по ваша преценка, можете да се откажете от сделката. В такъв случай, можете да оставите негативен коментар в профила за обратна връзка на продавача, за да информирате другите купувачи за неговото отношене.

Как да редактирам обява?

Можете да дбавяте и променяте информация, при следните условия:

  • Ако все още няма оферта, можете да промените цялото описание както сметнете за добре.
  • Ако вече има оферта, можете само да добавите описание.

За да добавите или промените текст, влезте в акаунта си, кликнете върху 'Продаване', влезте в обявата и кликнете върху 'Редактирай'.